Amsterdam

Zevende editie Amsterdam Light Festival

Credits: artis impression, Groupe LAPS, Spider on the bridge 

Het duurt nog even, maar vanaf 29 november verlichten innovatieve en kwalitatieve lichtkunstwerken van (inter)nationale kunstenaars voor de zevende keer de binnenstad van Amsterdam tijdens Amsterdam Light Festival. Meer dan vijftig dagen zijn 30 lichtkunstwerken dagelijks van 17:00 tot 23:00 te bewonderen in de historische binnenstad

Amsterdam Light Festival 2018

Uit de honderden ingezonden concepten maakte de jury van het festival een selectie van dertig kunstwerken. Het centrale thema dit jaar is de beroemde oneliner 'The Medium is the Message' van de Canadese filosoof en wetenschapper Marshall McLuhan. Het idee achter zijn uitspraak was simpel: de manier waarop we een boodschap versturen is minstens zo belangrijk als de boodschap zelf. De kunstenaars bogen zich dit jaar over de vraagstukken: Welke rol speelt licht als middel of juist als boodschap en hoe kan licht ruimtes laten ontstaan die anders onzichtbaar waren gebleven? Ook de stad Amsterdam als achtergrond voor het vertellen van bijzondere verhalen staat deze editie centraal. Op verzoek van het festival heeft kunsthistoricus Koen Kleijn tien stadsverhalen gebundeld die vanaf oktober te vinden zijn op de website van het festival. In zijn verhalen zoekt Kleijn naar de verbindingen tussen het thema en de stad. 

Welke kunstenaars doen er mee ?

  • Ivana Jelić en Pavle Petrović (Servië) raakten voor hun werk Starry Night geïnspireerd door het beroemde schilderij 'De Sterrennacht' van Vincent van Gogh. Als gevolg van de toenemende lichtvervuiling is zo'n sterrenhemel sinds het begin van de 21e eeuw steeds minder zichtbaar in verstedelijkte gebieden. Het Servische duo geeft de Amsterdamse binnenstad met Starry Night een beeldschone sterrenhemel terug die ons er met zijn kunstmatigheid aan herinnert wat we missen.

  • Groupe LAPS (Frankrijk) maakt films en (multi)mediale installaties en integreert de stedelijke omgeving in haar werk. Voor het festival ontwierp dit Franse kunstenaarscollectief Spider on the Bridge: tachtig spinnen van elk twee meter breed die samen één grote spin vormen op de brug van de Amstel naar de Herengracht. Door de lichteffecten lijkt het zelfs alsof de beestjes echt over elkaar heen kruipen - bezoekers met arachnofobie zijn gewaarschuwd!

  • amigo & amigo (Australië) - ook wel Renzo B. Larriviere en Simone Chua - verkent de relatie tussen sculpturen en licht met technisch complexe kunstwerken. Parabolic Lightcloud is een wolk van licht en met indrukwekkende kleuren, patronen en overgangen probeert het duo menselijke emoties te verbeelden en bezoekers te stimuleren om na te denken over de impact van externe prikkels op onze gevoelens en instincten. Extra bijzonder: deze installatie is gemaakt van 1.000 led-lampen en 800 meter touw van gerecycled plastic uit afgedankte flessen. 

  • OGE Group (Israël) is een expert op het gebied van lichtkunst, de oprichters Merav Eitan en Gaston Zahr vormen samen de artistieke directie van Jerusalem Light Festival. Kenmerkend voor hun werk is dat het op speelse wijze emoties losmaakt, zo ook Light a Wish. Het lichtkunstwerk verbeeldt het moment waarop de pluisjes van een paardenbloem worden weggeblazen en zich verspreiden in de lucht tijdens het doen van een wens. Eitan en Zahr koesteren deze jeugdherinnering door de pluisjes te laten zweven boven de Herengracht, waar iedereen tijdens het festival een wens kan doen.

  • Balmond Studio (Verenigd Koninkrijk) is inmiddels een bekende van het festival. De kunstwerken van de studio zijn innovatief en geïnspireerd door wetenschap, wiskunde en biologie. Met het werk Optilli creëert Balmond Studio een optische illusie en laat de studio zien hoe subjectief onze hersenen omgaan met licht als informatiebron. Zodra licht is omgezet in impulsen, produceren onze hersenen een beeld - maar klopt dat beeld wel?

Hoe kan ik de kunstwerken zien ?

Dit jaar zijn voor het eerst alle kunstwerken de gehele festivalperiode tegelijkertijd verlicht. Er is nu één tentoonstelling in de historische binnenstad van Amsterdam die bezoekers via meerdere routes op verschillende manieren kunnen beleven - varend, fietsend en wandelend. Ook nieuw is dat bezoekers dit jaar kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. De publieksprijs wordt in het laatste weekend van het festival uitgereikt aan de kunstenaar van het winnende werk. Amsterdam Light Festival duurt tot en met zondag 20 januari 2019. 

Er zijn nu al mooie aanbiedingen te regelen voor een rondvaart tijdens het festival. Het aanbod van diverse maatschappijen komt elke keer op ongveer hetzelfde neer: een rondvaart van ongeveer 75 minuten, inclusief een hapje en een drankje voor een euro of 20,- Omdat de boten snel vol raken (zeker op gewilde tijdstippen) is het zaak om vroeg te boeken. Er is nu nog voldoende keuze, maar dat verandert als we richting november gaan. Een lijst met mooie deals (kortingen van 30% - 50% kan je op onze ALF pagina vinden.

Meer info

Auteur
Matthijs
Datum
5 oktober 2018
Leestijd
5 minuten
 

Samenvatting

Vanaf donderdag 29 november verlichten, voor het 7e jaar op rij, dertig kunstwerken de binnenstand van Amsterdam. Via meerdere routes is het festival varend, fietsend en wandelend te beleven.